Gorzelnia pierwsze pozwolenie na wytwarzanie whisky otrzymała w 1833 roku. Chociaż na przestrzeni lat dokonano małych modernizacji, gorzelnia do dziś zachowuje dziewiętnastowieczny urok. W procesie wytwórczym używa się tylko jęczmienia szkockiego, odmian Golden Promise i Cheriot, suszonego po kiełkowaniu powietrzem i dlatego nietorfowego. Whisky dojrzewa częściowo w beczkach po Sherry, ponownie napełnionych.
Destylarnia: Glengoyne
Kraj pochodzenia: Szkocja
Region pochodzenia: Południowe Highlands
Typ whisky: Single Malt
Zawartość alkoholu: 40%
Pojemność butelki: 0,7l
Wiek: 10 lat
Kolor: Jasnozłoty
Zapach: Akcent Sherry, sok z niedojrzałych winogron, bułeczki z odrobiną masła, potem wrzosowisko i świeża paproć
Smak: Lekki, czysty i dość wytrawny zanim pojawi się słodycz
Finisz: Ścisły i coraz bardziej wytrawny, lekko korzenny
|
|