Nasza oferta skierowana jest do wielu grup odbiorów: klientów indywidualnych, przedsiębiorstw, korporacji, urzędów i klubów.

Proponujemy Państwu spotkania z winem, które mogą przybrać formę atrakcyjnych zdarzeń dla grona znajomych, kontrahentów, gości czy pracowników. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą komentowanych degustacji, warsztatów, szkoleń i prezentacji, mogących uświetnić Państwa imprezy rodzinne oraz firmowe.

Prezentacje są przygotowywane dla grup od 5 do 20 osób i trwają od 2 do 3 godzin.


IMG_4982

Proponowana przez nas tematyka szkoleń, warsztatów i prezentacji:

Podstawowy kurs praktycznej wiedzy o winie – dla osób, które pragną poznać elementarną wiedzę dotyczącą tematyki winiarskiej. Jak wybrać wino, jak dobrać je do potrawy? Jak podawać wino. Jak je przechowywać?

Sztuka degustacji – szkolenie prezentujące podstawy tematyki związanej z winem oraz podstawowe pojęcia i terminy degustacyjne.

Łączenie win z potrawami: metody doboru np. sery i wino, praktyczna degustacja win i serów.

Jak kupować wino? Co to znaczy: dobre wino? Co to są wina autorskie? Jak czytać etykietę? Jak skomponować własną piwnicę wina?

Aromaty wina – Co to jest nos wina? Skąd się bierze? Rozpoznawanie zapachów wina, klucze aromatów, warsztatowa zabawa z wzorcowymi aromatami oraz degustacja win ze szczególnym akcentem położonym na zapachy wina.

Jak powstaje wino? Prezentacja zagadnień dotyczących uprawy i produkcji wina z ich wpływem na ostateczny efekt jakim jest wino w kieliszku. Co to jest terroir? Rola winogrodnika i enologa. Czy produkcja wina to rzemiosło czy sztuka? Dojrzewanie wina i jego rozwój.

Tematyczne degustacje poziome i pionowe oraz degustacje „kombinowane”. Próby win jednego producenta, rocznika, odmiany lub regionu w atrakcyjnych poznawczo wariacjach degustacyjnych. Przykładowo: degustacja jednego rocznika win z Toskanii lub Prowansji, degustacja różnych roczników jednego rodzaju wina (producenta), degustacja win z jednej odmiany z różnych regionów uprawy winorośli, degustacja win z różnych miejsc ale w jednym stylu lub jednego autora.

Stary i Nowy Świat – różnice i podobieństwa. Degustacja w ciemno. Wina z różnych regionów winiarskich świata. Źródło podziału, podstawowe różnice w filozofii produkcji, tendencje rozwoju.

Polskie Wino ze szczególnym naciskiem na wino z Dolnego Śląska jako części odradzającego się polskiego winoroślarstwa. Historia polskiego winoroślarstwa, polskie regiony uprawy winorośli. Dla wszystkich, którzy chcą zaprezentować produkty z naszego regionu swoim gościom. Degustacja wzbogacona specjałami regionalnymi.

Degustacja na odwrót. Uczestnicy otrzymują gotowe noty degustacyjne, które oceniają i dopasowują do prezentowanych win.W zależności od stopnia zaawansowania degustatorów można skorzystać z ułatwień np. poprzez częściowe odsłanianie etykiet lub droga eliminowania przez grupę poszczególnych rozwiązań. Świetna zabawa poprzez którą można doszlifować swoje umiejętności rozpoznawania, definiowania i oceny win.

Lekcja Stylu (książka, biblioteka). Prezentujemy pary skrajnie przeciwstawnych stylowo win aby wyeksponować cechy charakterystyczne stylu tak aby uczestnik warsztatów mógł łatwo zdefiniować swoje upodobania i potrafił je nazwać komunikując z innym degustatorem, ze sprzedawcą, sommelierem czy kelnerem.

Wino w historii i kulturze – cywilizacja wina, rola i miejsce wina w kulturze, sztuce, gospodarce, edukacji a nawet dyplomacji.

Cena uzależniona od ilości uczestników i rodzajów prezentowanych win, wartość dodatków – serów, i innych przekąsek uzależnionych od tematyki wybranego szkolenia czy prezentacji. W wypadku organizacji szkolenia w innym lokalu (restauracji czy sali szkoleniowej dla większej niż zakładana w ofercie liczba osób), konieczne będzie doliczenie kosztu wynajmu i serwisu.


Dla zainteresowanych oferujemy również:

Indywidualne szkolenia winiarskie dla osób, które pragną zgłębiać tajniki wina na osobności. Także dla osób które ze względów zawodowych muszą poszerzyć swoją wiedzę o tematykę podawania, degustacji, oceny wina czy doboru wina do potraw.

Komentowane kolacje. Degustacja wina z dobranymi do nich potrawami.

Szkolenia dla personelu gastronomii – podstawowe szkolenia personelu, szkolenia wspomagające sprzedaż.

Zamówienia specjalne – deklarujemy otwartość na najbardziej niezwykłe pomysły naszych klientów. Dopasujemy prezentację do aktualnego miejsca, nastroju, gości i czasu.