Whisky nie zapewnia z początku atrakcyjnych wrażeń. Talisker to refluks, oczyszczalnik i torf. To cały proces destylacji i procesja aromatów na języku, które prowadzą za rękę nad morze. Bogata w minerały woda ze strumieni zasilających gorzelnię, przepływa przez torf i wrzos i bez wątpienia odpowiada za krzepki charakter tej whisky. Trunek dojrzewa głównie po beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie.
Destylarnia: Talisker
Kraj pochodzenia: Szkocja
Region pochodzenia: Wyspa Skye
Typ whisky: Single Malt
Zawartość alkoholu: 45,8%
Pojemność butelki: 0,7l
Wiek: 10 lat
Kolor: Złoty
Zapach: Dym z ogniska. Wrzos, korzeń lukrecji i czarne jagody. Połączenie dymu, wieprzowych skwarek i odrobiny wodorostów. Pod spodem czai się słodycz
Smak: Bogate połączenie suchej papryki ze słodką owocowością, wszystko podszyte węglistą i mszystą dymnością. Nuta siarki
Finisz: Pieprzny i wytrawny
|
|