Caola Ila została zbudowana w 1846 roku przez Hectora Hendersona, który dostrzegł możliwość produkowania whisky w otoczonej klifami zatoce, gdzie występują najszybsze pływy morskie w całej Szkocji. Jest w niej dym, ale delikatny. Kreozot i wodorosty wybrzeża Kildalton zastąpiły wędzony bekon, małże i trawiaste uniesienia. Nie jest bardzo torfowa.
Destylarnia: Caol Ila
Kraj pochodzenia: Szkocja
Region pochodzenia: Wschodnie wybrzeże Islay
Typ whisky: Single Malt
Zawartość alkoholu: 43%
Pojemność butelki: 0,7l
Wiek: 12 lat
Kolor: Słomiany
Zapach: Zbalansowane połączenie ozonowej świeżości, wędzonej szynki i odrobiny aromatu wodorostów. Lekko dymny z odrobiną słodyczy w tle
Smak: Oleisty i pokrywający język. Gruszki i jałowiec. Pod koniec bardziej wytrawny
Finisz: Delikatnie dymny
|
|