Jest to wspaniała, wiktoriańska, murowana gorzelnia z kominem w kształcie pagody. Woda jest czerpana ze źródła Burnside Spring, tryskającego ze skały powyżej gorzelni. Whisky dojrzewa częściowo w europejskich beczkach po sherry i w beczkach wielokrotnie napełnianych.
Destylarnia: Ben Riach
Kraj pochodzenia: Szkocja
Region pochodzenia: Speyside
Typ whisky: Single Malt
Zawartość alkoholu: 40%
Pojemność butelki: 0,7l
Wiek: 12 lat
Kolor: Złoty
Zapach: Korzenny start z perfumowanymi i woskowymi, egzotycznymi akcentami kwiatowymi, cukier puder i pył z piłowanego drewna. Po dodaniu wody pojawiają się świeże owoce i dąb
Smak: Lekko woskowy z akcentami syropu owocowego. Morela, banany i cynamon
Finisz: Wybuch korzenności, po czym szybki koniec
|
|