Winnice dolnośląskie

WINNICA ADORIA

Półtora roku poszukiwań, 300 odrzuconych lokalizacji – tak było zanim powstała winnica Adoria. Wybór padł na Zachowice, w połowie drogi między Wrocławiem a Świdnicą. Mike Whitney z Kaliforni założył tu winnicę i postanowił, że będą tu powstawać wina z międzynarodowych szczepów, takich jak chardonnay, riesling i pinot noir.

adoria

CHARDONNAY 2015, 13%vol.

Książkowy wzorzec chardonnay. Typowe aromaty. Dobra kwasowość. Nagrodzone podczas International Wine Challenge London 2016.

PINOT NOIR 2015, 13,5%vol.

Interesująca owocowość. Typowe aromaty. Delikatne taniny.

WINNICA JAKUBÓW

Winnicę założył w 2002 roku Artur Pajdosz, od 2013 roku prowadzi ją syn – Michał. Winnica leży w środkowej części Wzgórz Dałkowskich, w powiecie Polkowickim. Gleba to polodowcowe gliny i piaski. Michał Pajdosz podkreśla, że ideą Winnicy Jakubów jest produkowanie win naturalnych, wyłącznie z soku gronowego, bez dosładzania cukrem, odzwierciedlających w maksymalnym stopniu charakter odmiany winorośli oraz terroir winnicy.

jakubow

HIBERNAL 2016, alk. 12 % vol.

Hibernal to okręt flagowy Winnicy Jakubów. Rocznik 2016 to zachwycająca złożoność i czystość zarówno aromatu, jak i smaku. Agrest, grejpfrut czy liść czarnej porzeczki to tylko ułamek tego, co można odkryć w zapachu Hibernala. W ustach skomplikowane, rześkie i szczere. Niezapomniane.

Medal Galicja Vitis 2017 Gold.

SIBERA&SOLARIS 2016, 12% vol.

Subtelność i lekkość Sibery podbudowana oleistością i naturalną słodyczą Solarisa. Kupaż dwóch odmian, które elegancko ze sobą współgrają. Słodkie aromaty jabłek i gruszek, których kontynuację czujemy w ustach oraz przyjemna, delikatna słodycz. Wszystko to sprawia, że wino pije się z ogromną przyjemnością.

TRAMINO 2016, 12,5% vol.

Niebanalne połączenie Muscata i Traminera. Odmiany, z której od wieków na terenie księstwa głogowskiego wytwarzano ogromnie cenione wina. Bardzo dojrzałe owoce zbierane z końcem października dały solidnie zbudowane wino, którego ziołowy finisz pozostaje w ustach jeszcze długo po wypiciu. Elegancki, przyjemny i nienachalny muszkatowy aromat dopełnia całości.

TRAMINER 2015, 13% vol.

Wino z odmiany Traminer, z której od wieków na terenie księstwa głogowskiego wytwarzano ogromnie cenione wina. Bardzo dojrzałe owoce, zbierane z początkiem listopada, dały solidnie zbudowane, gęste wino, którego smak pozostaje w ustach jeszcze długo po wypiciu. Elegancki, przyjemny i nienachalny, muszkatowy aromat dopełnia całości. Idealne do dań tajskiej kuchni. Złoty medal i nagroda specjalna VIII Konkursu Polskich Win i Cydrów o Medal Targów ENOEXPO 2016.

JACOBUS MAYOR, 12,5% vol.

Kupaż mało znanych, czerwonych odmian winorośli sprowadzonych i zasadzonych jeszcze przez Artura Pajdosza. Przyjemny aromat ciemnych owoców, głównie wiśni elegancko komponuje się z aksamitną taniną i nutami dębowymi, których wino nabrało podczas półrocznego leżakowania w klasycznych dębowych beczkach typu barrique. Idealne do mięs z rusztu, nawet dziczyzny oraz makaronów z ciężkim sosem.

TRAMINER 2015, 13% vol.

Wino z odmiany Traminer, z której od wieków na terenie księstwa głogowskiego wytwarzano ogromnie cenione wina. Bardzo dojrzałe owoce, zbierane z początkiem listopada, dały solidnie zbudowane, gęste wino, którego smak pozostaje w ustach jeszcze długo po wypiciu. Elegancki, przyjemny i nienachalny, muszkatowy aromat dopełnia całości. Idealne do dań tajskiej kuchni. Złoty medal i nagroda specjalna VIII Konkursu Polskich Win i Cydrów o Medal Targów ENOEXPO 2016.

SOLARIS 2015, 12% vol.

Naturalna, intensywna słodycz doskonale zbalansowana soczystą kwasowością. Dzięki bardzo późnym zbiorom i szlachetnej pleśni na gronach, udało się utrzymać styl wybitnego, dziewiczego Solarisa z roku 2014.

WINNICE JAWOREK

Winnica założona w 2001 roku przez Ewę i Lecha Jaworek jest najstarszą na Dolnym Śląsku i zarazem jedną z największych winnic w Polsce – ma ponad 18 hektarów. Mieści się w położonej 26 km od Wrocławia Miękinii.

Winiarze zasadzili tu ponad 30 różnych odmian winorośli, rośnie tu m.in. solaris, riesling, regent, pinot noir, chardonnay, cabernet cortis, zweigelt, pinot gris, monarch, gewurztraminer, muscat ottonel. Wina z Winnicy Jaworek nagrodzone zostały m.in. na konkursie polskich win w Jaśle.

W 2006 roku wina Jaworek włączone zostały przez Ministerstwo Rolnictwa na listę Produktów Tradycyjnych. Od roku 2015 Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska rekomenduje produkty Jaworek na liście 160 twórców najlepszych produktów regionalnych w całej Polsce.

WINNICA WZGÓRZA TRZEBNICKIE

Lessowe gleby okolic Trzebnicy, południowo zachodnie nachylenie stoków i wydłużony okres wegetacyjnym tworzą terroir, które znakomicie wykorzystuje winiarz Rafał Wesołowski. Pierwsza winnica powstała w 2008 r. w Węgrowie, rok później druga, w niedalekich Jaksonowicach. Rosną tam szczepy międzynarodowe – riesling, pinot gris, gewurztraminner oraz lokalne, takie jak rondo czy regent.

trzebnica

CHARDONNAY 2016, 12,5% vol.

W bukiecie aromaty ananasa, moreli, brzoskwiń i cytrusów. Świeże, eleganckie w smaku, pełne, o długim finiszu. Polecane jako aperitif, jak również do owoców morza, łososia i białych mięs.

PINOT NOIR 2014, 11% vol.

Lekkie wino o soczystym aromacie owoców truskawki, czereśni z nutą skóry, cygara i trufli. Owocowa słodycz zrównoważona wyczuwalnym, lecz nie narzucającym się posmakiem taniny sprawia, że wino świetnie prezentuje się w towarzystwie dań z czerwonego mięsa oraz serowych przystawek.

RIESLING 2015, 11,5% vol.

Głęboki bukiet owoców cytrusowych z domieszką moreli. Wino rześkie, bogate w smaku, mineralne, o dobrej strukturze. Polecane jako aperitif, jak również do lekkich przekąsek, sałatek, owoców morza, ryb oraz drobiu.

GEWURZTRAMINER 2015, 13% vol.

Eleganckie wino z klasycznej alzackiej odmiany, łączące w sobie wykwintny bukiet płatków róż oraz świeżość owocowych aromatów z pełnią smaku na długo pozostającego w ustach. Doskonałe jako aperitif albo podane do dań z ryb lub białego mięsa.


Winnice lubuskie

SAINT VINCENT

Oficjalne otwarcie winnicy nastąpiło w maju 2013 roku, ale winiarnia funkcjonuje już od 2009 roku. Przedsięwzięcie to należy do francuskiej firmy zajmującej się produkcją rolną, a pozytywną ocenę miejsca przeznaczonego na uprawy, wydał renomowany winiarz Gilbert Geoffroy. Obecnie Saint Vincent liczy 6,5 ha nasadzeń. Wśród upraw znalazły się odmiany białe: riesling, gewurztraminer, pinot gris, muskat ottonel, a wśród czerwonych: regent i pinot noir. Winnica położona jest we wsi Borów Wielki w województwie lubuskim.

IMG_0479-2

Cuvée Słoneczne 2015, 12,5%

Kupaż gewürztraminera, pinot gris i muscata (1:1:1). Bogate w aromaty muszkatowo-owocowe, niesione przez wyważoną słodycz, alkohol i kwasowość. Wino z tego rocznika zostało nagrodzone srebnym medalem na III Konkursie Win Polskich Jasło 2016. Oficialne wino Winobrania 2016 w Zielonej Górze.

Cuvee Jutrzenka 2015, 12% vol.

Kupaż szczepów regent, pinot noir, rondo. Czerwone wytrawne o ciemnej rubinowej barwie. Pachnie dojrzałymi czereśniami i wiśniami, w smaku dojrzałe owoce, lekka goryczka i delikatna cierpkość. Oficjalne wino Winobrania 2016 w Zielonej Górze.

Gewürztraminer 2015, 12,5% vol.

Wino półwytrawne białe, delikatne, aksamitne, o przyjemnym aromacie liczi, róży, maliny i przypraw korzennych. W smaku wyczuwalne liczi, czerwony grejpfrut pozostawiający przyjemną goryczkę na podniebieniu. Finał długi owocowo-korzenny. Złoty Medal VII Ogólnopolskiego Konkursu Win w Zielonej Górze – 2016 r.


Winnice pomorskie

WINNICA TURNAU

Winnica Turnau jest rodzinnym przedsięwzięciem firmowanym przez Zbigniewa Turnaua i jego kuzyna – krakowskiego barda Grzegorza Turnaua. Mieści się w Baniewicach (zachodniopomorskie), w odległości 30 minut jazdy autem od Szczecina. Za jakość win odpowiada niemiecki enolog Frank Faust, pochodzący z winiarskiej rodziny z Nadrenii oraz oraz sadownik, enolog i współwłaściciel winnicy, Tomasz Kasicki. Winemakerzy mają do dyspozycji winogrona z 20 hektarów upraw, obsadzonych głównie szczepami solaris, johanniter, rondo i regent. Dobrze wyposażona wytwórnia i własne laboratorium pozwalają na precyzyjne kontrolowanie wszystkich parametrów wina, na każdym etapie produkcji. Wina z Winnicy Turnau zostały wprowadzone na rynek w 2015 roku.

turnau

RIESLING 2015, 12,5% vol.

Białe, wytrawne wino z aromatami świeżych kwiatów i owoców cytrusowych. Długotrwały posmak jabłka i grejpfruta daje poczucie orzeźwienia i lekkości. Wysoka kwasowość.

HIBERNAL 2015, 10% vol.

Białe, półsłodkie wino o intensywnym zapachu. Aromaty owocowo-roślinne: cytryny, liście czarnej porzeczki, białe kwiaty i zioła. Słodycz współgra z przyjemną kwasowością i zgrabnie schowanym alkoholem.

SEYVAL BLANC 2015, 11% vol.

Białe, półsłodkie wino zaskakuje zapachem mango i cytrusów z kwiatową nutą w tle. W ustach kremowe, pełne i konkretne.

JOHANNITER 2015, 9,5% vol.

Białe, półsłodkie wino o najwyższej zawartości cukru resztkowego z wszystkich win Winnicy Turnau. W nosie aromaty gruszki, jabłka, w ustach smak słodkiej nektarynki.

CABERNET 2015, 14% vol.

Czerwone, wytrawne wino o zapachu wiśni i świeżego pieprzu, do tego akcent czerwonych owoców takich jak aronia i jeżyna oraz czekolady i kakao. Wiśniowa kwasowość przechodzi w ciepłą taniczność. Starzone w beczce.

RONDO/REGENT 2014, 13,5% vol.

Czerwone, wytrawne, w odcieniu purpury z fioletowymi refleksami. Aromaty malin i beczki, gorzkiej czekolady i papryki. Zdecydowane, pełne i harmonijne. Łączy stateczność czerwonego poważnego wina z lekką owocową młodością.