Jest to trunek, który jest doskonałym przykładem tego, jak lokalizacja wpływa na charakter. Nietorfowany słód, używany w Amrut pochodzi z Radżastanu, a cały torfowy słód pochodzi ze Szkocji. Destylacja jest standardowa, jednak odbywa się w alembikach, których kształty przypominają dawne damy dworu o talii osy. Amrut wyróżnia leżakowanie w całkowicie nowych beczkach – wszystkich z amerykańskiego dębu.
Destylarnia: Amrut
Kraj pochodzenia: Indie
Region pochodzenia: Bangalur, południowe Indie
Typ whisky: Single Malt
Zawartość alkoholu: 50%
Pojemność butelki: 0,7l
Wiek:
Kolor:
Zapach: Zintegrowane aromaty dębu: mokka, kokos i wanilia, prażone orzechy laskowe, gałka muszkatołowa i odrobina imbiru
Smak: Owoce ze świeżego destylatu są bardzo dojrzałe i zaczynają się gotować. Kakao i dojrzała nuta, zbalansowany i dymny
Finisz: Papryka i cytrusy
|
|