Kilchoman, gorzelnia otwarta w 2005 roku, jest niewielką gorzelnią z tradycyjną słodownią, jednym kominem w kształcie pagody i najmniejszymi alembikami, na jakie zezwala prawo. Jęczmień uprawiany na okolicznych polach jest najpierw zanurzany w wodzie, następnie obracany ręcznie na podłodze w celu doprowadzenia go do kiełkowania, a następnie suszony z użyciem pieca opalanego torfem. Whisky dojrzewa w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie, świeżych i wielokrotnie napełnianych, przy czym kilka beczek po sherry jest zarezerwowanych dla różnych, szczególnych wersji.
Destylarnia: Kilchoman
Kraj pochodzenia: Szkocja
Region pochodzenia: Zachód wyspy Islay
Typ whisky: Single Malt
Zawartość alkoholu: 46%
Pojemność butelki: 0,7l
Wiek: 3 lata
Kolor: Słomiany
Zapach: Przyjemny zapach kitu i siemienia lnianego, typowy dla młodej, torfowej whisky. Bardzo czysty, z lekkim aromatem wędzonych ryb, odrobiną aromatu przegrzebków i nutą suszonych fig
Smak: To słodki, dymny alkohol pełen morskiego wiatru. Pośrodku przyjemne odczucia na języku, potem wybuch słodkości, wzmocnionej beczką po sherry, potem coraz silniejszy dym
Finisz: Lekko cytrusowy – kiszona cytryna
|
|