Japońskie whisky, podobnie jak szkockie, opierają się na mieszanych whisky. Potrzeby rynku, który się ich domagał, sprawiły, że w destylarniach produkujących single Malt zaczęto stosować innowacyjne podejście do destylowania, tak silnie charakteryzujące japońską whisky. Choć pewne zasady dotyczące kupażowania są tu takie same jak w Szkocji, to kultura Japonii i jej klimat podyktowały styl tutejszym whisky mieszanym. To one odzwierciedlają potrzeby społeczeństwa.
Destylarnia: Yoichi i Miyagikyo
Kraj pochodzenia: Japonia
Region pochodzenia: Dolina Miyagi, wyspa Honsiu
Typ whisky: Malt
Zawartość alkoholu: 40%
Pojemność butelki: 0,7l
Wiek: 12 lat
Kolor: Miedziany kolor
Zapach: Bardzo lekki: trawa, świeże kwiaty, miód
Smak: Słodki i drzewny: wanilia, jabłka, czereśnie, migdały, dębina, orzech
Finisz: Stosunkowo krótki. Słodycz i dębina
|
|