NIKKA 12YO PURE MALT TAKETSURU

whisky brak komentarzy

nikka-pure-malt-12Yo

Japońskie whisky, podobnie jak szkockie, opierają się na mieszanych whisky. Potrzeby rynku, który się ich domagał, sprawiły, że w destylarniach produkujących single Malt zaczęto stosować innowacyjne podejście do destylowania, tak silnie charakteryzujące japońską whisky. Choć pewne zasady dotyczące kupażowania są tu takie same jak w Szkocji, to kultura Japonii i jej klimat podyktowały styl tutejszym whisky mieszanym. To one odzwierciedlają potrzeby społeczeństwa.

Destylarnia: Yoichi i Miyagikyo

Kraj pochodzenia: Japonia

Region pochodzenia: Dolina Miyagi, wyspa Honsiu

Typ whisky: Malt

Zawartość alkoholu: 40%

Pojemność butelki: 0,7l

Wiek: 12 lat

Kolor: Miedziany kolor

Zapach: Bardzo lekki: trawa, świeże kwiaty, miód

Smak: Słodki i drzewny: wanilia, jabłka, czereśnie, migdały, dębina, orzech

Finisz: Stosunkowo krótki. Słodycz i dębina

Powiedz nam, co myślisz ?