To, że na wyspie Jura jest destylarnia, to nie byle co. To chyba jedna z najsłabiej zaludnionych Wysp Hebrydów, a transport – wszystko musi iść przes Islay – raczej nie sprzyja trzymaniu stałych kosztów na racjonalnym poziomie. Charakterystyczny aromat, jaki cechuje alkohol produkowany na wyspie Jura, bierze się z tego, co porasta torfowiska, czyli paproci Orlicy, zielonej podczas deszczowego lata i suchej jesienią, pełnej swoistego, sztywnego smaku.
Destylarnia: Jura
Kraj pochodzenia: Szkocja
Region pochodzenia: Wyspa Jura
Typ whisky: Single Malt
Zawartość alkoholu: 40%
Pojemność butelki: 0,7l
Wiek: 10 lat
Kolor: Złoty
Zapach: Aromatyczny i wytrawny, skórka pomarańczowa i migdały z nutą orzechów, powiew dymu i słona bryza
Smak: Lekki i wytrawny z nutami owocową i torfową oraz akcentem migdałów i sosny
Finisz: Wytrawny z nutami dymną, korzenną i miodową z posmakiem orzechów
|
|