JURA 10YO

whisky brak komentarzy

Jura_10

To, że na wyspie Jura jest destylarnia, to nie byle co. To chyba jedna z najsłabiej zaludnionych Wysp Hebrydów, a transport – wszystko musi iść przes Islay – raczej nie sprzyja trzymaniu stałych kosztów na racjonalnym poziomie. Charakterystyczny aromat, jaki cechuje alkohol produkowany na wyspie Jura, bierze się z tego, co porasta torfowiska, czyli paproci Orlicy, zielonej podczas deszczowego lata i suchej jesienią, pełnej swoistego, sztywnego smaku.

Destylarnia: Jura

Kraj pochodzenia: Szkocja

Region pochodzenia: Wyspa Jura

Typ whisky: Single Malt

Zawartość alkoholu: 40%

Pojemność butelki: 0,7l

Wiek: 10 lat

Kolor: Złoty

Zapach: Aromatyczny i wytrawny, skórka pomarańczowa i migdały z nutą orzechów, powiew dymu i słona bryza

Smak: Lekki i wytrawny z nutami owocową i torfową oraz akcentem migdałów i sosny

Finisz: Wytrawny z nutami dymną, korzenną i miodową z posmakiem orzechów

Powiedz nam, co myślisz ?