Knockando to lekki trunek. To jeden z prekursorów wytrawnej whisky, jakie pojawiły się na scenie w latach szcześdziesiątych zeszłego wieku. Tutaj burzliwie fermentująca brzeczka i krótka fermentacja nadają świeżemu destylatowi niezwykle słodowy charakter. W rezultacie pomoc dębu nie musi być znacząca, powinna ledwie wystarczyć, aby dodać słodyczy do tego lekko dusznego smaku. Whisky jest przechowywana w europejskich beczkach po sherry, które wprowadzają jej dyskretny posmak.
Destylarnia: Knockando
Kraj pochodzenia: Szkocja
Region pochodzenia: Speyside, okolice Ben Rinnes
Typ whisky: Single Malt
Zawartość alkoholu: 43%
Pojemność butelki: 0,7l
Wiek: 12 lat
Kolor: Jasnozłoty
Zapach: Lekki i bardziej orzechowy. Sucha słoma. Nuty estrów wyglądające zza miękkich i lekkich tonów wanilii.
Smak: Lekki i puszysty, z odrobiną mlecznej czekolady i cytryną. Po dodaniu wody nabiera wytrawnego, słodowego charakteru. Bardzo lekki.
Finisz: Krótki i wytrawny
|
|