Pedro Ximenez 1927

rekomendacje brak komentarzy

Fantastyczny przykład wina słodkiego, którego złożoność i bogactwo smaków, przypadnie do gustu każdemu, nawet degustatorom stroniącym od słodkości. Pedro Ximenez, którego grona podsuszane są przed fermentacją na słońcu (metoda nazywa się solera), dało wino o przebogatej strukturze i mocnym, kwasowym kręgosłupie, co nie jest wcale łatwe przy tej metodzie winifikacji. Aromaty daktyli, śliwek, ciemnych owoców, pieczonych orzechów, czekolady i marmolady wcale nie męczą, nie nudzą, tylko powoli ewoluują w kieliszku, aby omamić nas swym wdziękiem.

Wino to pochodzi od jednego z najstarszych producentów w Andaluzji – firmy Alvear, której początki sięgają roku 1729. O wysokiej jakości i niecodziennych walorach smakowych niech świadczą wysokie noty czołowych krytyków win oraz nasze słowo.

Warto sięgnąć po kieliszek zamiast deseru – polecamy!

Pedro Ximenez Wina i Specjaly

Powiedz nam, co myślisz ?